vad ska barn äta vid magsjuka

Att hantera magsjuka hos barn kan vara en utmaning för föräldrar, särskilt när det kommer till att veta vad man ska ge dem att äta. När magen är känslig är det viktigt att välja livsmedel som är lättsmälta och inte irriterar magen ytterligare. Här är några rekommendationer för vad barn kan äta under en episod av magsjuka.

Lugnande och lätt smältbara livsmedel

När ett barn lider av magsjuka är det bäst att introducera lugnande och lättsmält mat. En välkänd metod är att använda BRAT-dieten, som består av bananer, ris, äpplesås och toast. Dessa livsmedel är milda för magen och kan hjälpa till att lugna den irriterade magen. Bananer är rika på kalium och kan bidra till att återställa elektrolytbalansen i kroppen. Ris är lätt smältbart och kan hjälpa till att binda lösa avföringar.

Vätskor och hydrering

Under magsjuka är det viktigt att barnet håller sig väl hydrerat för att förhindra uttorkning. Ge små, frekventa mängder vätska såsom vatten, avslaget te eller buljong. Du kan också prova isglassar eller oralt återfuktande lösningar som är speciellt utformade för barn.

Frukt och grönsaker

Vissa frukter och grönsaker kan vara milda nog för att konsumeras under magsjuka. Kokta eller ångade grönsaker såsom morötter och potatis kan vara lämpliga alternativ. Äppelmos är en annan bra källa till vitaminer och kan vara lättsmält för barn med magsjuka.

Yoghurt och probiotika

Att inkludera yoghurt i barnets diet kan vara fördelaktigt under magsjuka. Yoghurt innehåller probiotika som kan hjälpa till att återställa den goda tarmfloran och främja matsmältningen. Se till att välja osötade och osmakade yoghurtar för att undvika att irritera magen ytterligare.

Undvik vissa livsmedel

Vid magsjuka är det bäst att undvika vissa livsmedel som kan vara för svåra för magen att hantera. Undvik fet och kryddig mat, citrusfrukter, kolsyrade drycker, samt mejeriprodukter som inte är yoghurt.

Avslutande tankar

Att välja rätt livsmedel för barn med magsjuka är avgörande för deras återhämtning. Genom att fokusera på lugnande och lättsmältbara alternativ samt att säkerställa att barnet förblir väl hydrerat, kan du bidra till att underlätta deras obehag under sjukdomstiden. Kom ihåg att rådgöra med en läkare om du är osäker på vilken diet som är lämplig för ditt barns specifika behov.

Vanliga frågor

Här är några vanliga frågor som föräldrar kan ha när det gäller att hantera magsjuka hos barn:

  • Vad ska jag göra om mitt barn vägrar att äta?
  • Är det säkert att ge mitt barn mediciner mot illamående?
  • Hur vet jag om mitt barn blir uttorkat?
  • Kan jag ge mitt barn sportdrycker för att återställa elektrolyter?

Vad ska jag göra om mitt barn vägrar att äta?

Om ditt barn vägrar att äta under magsjuka är det viktigt att inte tvinga dem att äta. Ge små mängder mat och låt dem äta enligt sin aptit. Fortsätt att erbjuda lugnande och lättsmältbara livsmedel och se till att de får tillräckligt med vätska för att förhindra uttorkning.

Är det säkert att ge mitt barn mediciner mot illamående?

Innan du ger ditt barn några mediciner mot illamående är det bäst att rådgöra med en läkare eller apotekspersonal för att säkerställa säkerheten och lämpligheten av läkemedlet för ditt barns ålder och hälsotillstånd.

Hur vet jag om mitt barn blir uttorkat?

Tecken på uttorkning hos barn kan inkludera torra läppar och mun, minskad urinproduktion, trötthet och irritabilitet. Om du misstänker att ditt barn blir uttorkat, kontakta genast en läkare för råd och behandling.

Kan jag ge mitt barn sportdrycker för att återställa elektrolyter?

Sportdrycker kan innehålla höga halter av socker och andra tillsatser som inte är lämpliga för barn, särskilt under magsjuka. Det är bäst att rådgöra med en läkare innan du ger ditt barn sportdrycker för att återställa elektrolyter och överväga alternativa lösningar såsom orala återfuktande lösningar som är specifikt utformade för barn.

Foto av författare

Zming

Lämna en kommentar