lekar för barn 3 5 är inomhus

Att hitta roliga och engagerande lekar för barn i åldrarna 3 till 5 år när man är inomhus kan vara en utmaning, särskilt när vädret inte tillåter utomhusaktiviteter. Men oroa dig inte, det finns många kreativa och underhållande sätt att hålla de små sysselsatta och stimulerade även inomhus.

Konst och hantverk

Konst och hantverk är alltid en populär aktivitet för barn i denna åldersgrupp. Ge dem tillgång till färgpennor, kritor, fingerfärg, lim, glitter och papper. Låt deras fantasi flöda genom att rita, måla och skapa olika konstverk. Ni kan också göra enkla hantverk som att göra egna armband eller måla stenar.

Lek med kuddar och filtar

Bygg en fästning eller en koja med hjälp av kuddar och filtar. Detta kan vara både roligt och lärorikt då det hjälper till att utveckla barnens kreativitet och problemlösningsförmåga. Ni kan också använda fästningen som en plats för att läsa sagor eller leka rollspel.

Inomhuspicknick

Ordna en inomhuspicknick där ni sprider ut en filt på golvet och äter era favoritmaträtter tillsammans. Detta kan vara en rolig och annorlunda upplevelse för barnen och det skapar en avslappnad atmosfär där de kan njuta av mat och samtal.

Dansparty

Ställ på lite musik och låt barnen dansa fritt runt i rummet. Dans är inte bara roligt utan det hjälper också till att främja barnens motoriska färdigheter och kroppskoordination. Ni kan även göra det till en tävling genom att ha en danstävling eller en limbo-tävling.

Lek med färgglada band och ballonger

Fånga barnens uppmärksamhet genom att blåsa upp några färgglada ballonger och band. Låt dem leka fritt med ballongerna genom att kasta dem upp i luften eller försöka hålla dem uppe så länge som möjligt. Ni kan också leka lekar som ”hålla ballongen borta från golvet” eller ”balansera ballongen på handen”.

Motion och lek

Skapa en hinderbana med hjälp av möbler och kuddar. Låt barnen klättra över soffan, krypa under bordet och hoppa över kuddar. Detta är inte bara en rolig lek utan det hjälper också till att främja barnens fysiska utveckling och koordination.

Skattjakt

Arrangera en skattjakt genom att gömma små föremål runt om i huset. Ge barnen ledtrådar och låt dem leta efter skatten. Detta är en spännande aktivitet som hjälper till att utveckla barnens problemlösningsförmåga och samarbetsförmåga.

Kreativ matlagning

Låt barnen hjälpa till i köket genom att låta dem dekorera sina egna kakor eller göra en enkel måltid tillsammans. Detta är inte bara roligt utan det hjälper också till att främja deras matlagningsförmåga och självständighet.

Teateruppvisning

Låt barnen klä ut sig och iscensätta en teaterföreställning för er. Detta är en fantastisk möjlighet för dem att använda sin fantasi och kreativitet samtidigt som de utvecklar sina språkliga färdigheter och självförtroende.

Balansövningar

Skapa en balansbana på golvet med hjälp av tejp eller kritor. Låt barnen balansera längs banan utan att röra vid marken. Detta är en utmanande men rolig aktivitet som hjälper till att stärka deras balans och koordination.

Pyssel med återvunna material

Samla ihop återvunna material som toalettrullar, äggkartonger och tidningspapper och låt barnen skapa egna konstverk av dem. Detta är inte bara roligt utan det hjälper också till att lära barnen vikten av återvinning och återanvändning.

Inomhus lekpark

Om möjligt, besök en inomhus lekpark där barnen kan klättra, hoppa och leka med andra barn. Detta är en utmärkt möjlighet för dem att bränna av lite energi och träffa nya vänner.

Spel och pussel

Spela olika spel och pussel tillsammans med barnen. Detta är inte bara roligt utan det hjälper också till att utveckla deras logiska tänkande och problemlösningsförmåga.

Yoga för barn

Introducera barnen till enkla yogarörelser och andningsövningar. Yoga är inte bara bra för deras fysiska hälsa utan det hjälper också till att främja deras koncentration och avslappning.

Saganatt

Avsluta dagen med att läsa en saga för barnen innan läggdags. Detta är inte bara en avslappnande aktivitet utan det främjar också deras språkutveckling och fantasi.

Foto av författare

Zming

Lämna en kommentar