Övningar Fotboll Barn 5 År

Fotboll är en fantastisk sport som inte bara främjar fysisk aktivitet utan också utvecklar sociala färdigheter och koordination hos barn. För 5-åringar är det viktigt att introducera enkla och roliga övningar som bygger grunden för deras framtida fotbollsäventyr. Här är några spännande och lärorika övningar som är perfekta för barn i åldern 5 år.

Fotbollslekar och Övningar

Att hålla barnens intresse vid liv är nyckeln till framgångsrika fotbollsövningar. Här är några idéer som kommer att göra träningen både rolig och givande:

 • Krokodilen och bollen: Skapa en ”krokodil” med koner och låt barnen dribbla bollen över krokodilens rygg utan att tappa den. Detta förbättrar deras bollkontroll och koordination.

 • Fotbollsbingo: Använd bilder av olika fotbollsrelaterade föremål och låt barnen markera dem när de dyker upp under träningen. Detta främjar igenkänning och förståelse för spelet.

 • Hinderbana: Bygg en enkel hinderbana med koner och låt barnen dribbla bollen genom den. Detta övar deras snabbhet och smidighet.

Fokus på Grundläggande Färdigheter

För att skapa en stark grund är det viktigt att fokusera på de grundläggande färdigheterna. Här är några övningar som hjälper barnen att behärska dessa färdigheter:

 1. Passningsövningar: Låt barnen öva på att passa bollen till varandra. Detta förbättrar deras samarbetsförmåga och passningsteknik.

 2. Dribblingsövningar: Skapa en bana där barnen kan öva på att dribbla bollen med olika delar av foten. Detta stärker deras bollkontroll.

 3. Målvaktsträning: Låt barnen rotera som målvakter och öva på att rädda bollar. Detta utvecklar deras reaktionsförmåga och självförtroende.

Skapa En Positiv Miljö

Att skapa en positiv och stödjande miljö är avgörande för barnens upplevelse av fotbollsträningen. Här är några tips för att skapa en gynnsam atmosfär:

 1. Beröm och uppmuntran: Beröm barnen för deras ansträngningar och uppmuntra dem att fortsätta utvecklas. Positiv förstärkning är nyckeln till motivation.

 2. Variation i övningar: Variera övningarna för att hålla barnens intresse vid liv. Byt ut övningar regelbundet för att undvika tristess.

 3. Inkludera lek: Integrera lekfulla moment i träningen för att skapa en rolig atmosfär. Detta främjar en kärlek till spelet.

Sammanfattning

Att introducera fotbollsövningar för barn i åldern 5 år är en fantastisk möjlighet att bygga grunden för deras framtida engagemang i sporten. Genom att fokusera på lekfullhet, grundläggande färdigheter och positiv förstärkning kan vi skapa en inspirerande miljö där barnen kan blomstra. Följ dessa övningar och tips för att göra fotbollsträningen till en rolig och meningsfull upplevelse för de unga spelarna.

Vanliga Frågor

I denna avsnitt besvarar vi några vanliga frågor relaterade till fotbollsövningar för barn i åldern 5 år.

Hur länge bör fotbollsövningar vara för 5-åringar?

För 5-åringar är det bäst att hålla fotbollsövningar korta och varierade, vanligtvis mellan 20-30 minuter. Detta säkerställer att de håller intresset uppe och inte blir uttråkade.

Är det viktigt att använda små grupper under träningen?

Ja, små grupper är att föredra för att maximera deltagandet och ge barnen mer möjlighet till aktivt deltagande. Det skapar också en mer personlig atmosfär där de kan få individuell uppmärksamhet.

Ålder Träningsfrekvens Speltid
5 år 2-3 gånger i veckan 20-30 minuter per session

Avancerade Utmaningar för Fördjupning

När barnen utvecklar sina färdigheter kan du införa några avancerade övningar för att utmana dem ytterligare. Här är några idéer:

 • Balansboll: Låt barnen stå på ett ben och jonglera bollen mellan fötterna. Detta förbättrar balans och koordination.

 • Snabba reaktioner: Kasta bollen snabbt till barnen och låt dem reagera genom att stoppa den med fötterna. Detta övar deras snabbhet och reaktionsförmåga.

 • Passningsvariationer: Introducera olika sätt att passa bollen, som volley eller klackspark. Detta breddar deras repertoar av färdigheter.

Foto av författare

Zming

Lämna en kommentar